ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ / ΠΟΣΟΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ


Ώρες διδασκαλίας: 3 εβδομαδιαίως

 

Αντικείμενο και Περιγραφή μαθήματος

Η κοινωνική στατιστική είναι η χρήση συστημάτων μελέτης της ανθρώπινης συμπεριφοράς μέσα στο κοινωνικό περιβάλλον. Οι κοινωνικοί επιστήμονες χρησιμοποιούν την κοινωνική στατιστική μέσα από την ανάλυση δεδομένων για διάφορους λόγους: αξιολόγηση υπηρεσιών, ανάλυση συμπεριφορών, προσδιορισμός αναγκών, διερεύνηση σχέσεων, κλπ. Τα δεδομένα μπορεί να είναι αριθμητικές τιμές ή κείμενο. Αν αφορά το πρώτο, τότε γίνεται χρήσητεχνικώνOLS. Αν αφορά το τελευταίο, τότε μπορούν να είναι δυαδικές, ονοματικές και διατάξιμες. Οι δυαδικές μεταβλητές (π.χ. φύλο) έχουν μια δυωνυμική κατανομή που μπορούν να αναλυθεί μέσω της χρήσης μοντέλων logit ή probit. Τα ονομαστικά δεδομένα έχουν μια πολυωνυμική κατανομή που μπορεί να εξηγηθεί είτε με log-linear μοντέλα είτε με πολυωνυμικά μοντέλα.Τέλος, οι μεταβλητές που μετρώνται π.χ. μέσω των Κλιμάκων Likert είναι ενδεδειγμένες για περιπτώσειςμεταβλητών που έχουν τον χαρακτήρα διάταξης.

 

Περίγραμμα μαθήματος

 

Περιγραφική Στατιστική

Τα μέτρα θέσης: Αριθμητικός μέσος, σταθμικός μέσος, διάμεσος, επικρατούσα τιμή.

Τα μέτρα διασποράς: Εύρος R, Ενδοτεταρτημοριακό Εύρος Q, Διακύμανση s2, Τυπική απόκλιση s και τον συντελεστή μεταβλητότητας CV (ως μέτρο σχετικής διασποράς).

 

Επαγωγική Στατιστική

Εκτίμηση παραμέτρων

Έλεγχος υποθέσεων

 

Σκοπός του Μαθήματος

Ο σκοπός του μαθήματος είναι η εισαγωγή των φοιτητών στις βασικές έννοιες της Στατιστικής, καθώς επίσης και η εξοικείωση των φοιτητών με μεθόδους στατιστικής ανάλυσης. Επιπλέον, το μάθημα στοχεύει να αναπτύξει τη δυνατότητα των φοιτητών να εφαρμόζουν αναλύσεις μικροδεδομένων για την εξαγωγή στατιστικών αποτελεσμάτων.Μετά την ολοκλήρωση της φοίτησης στο συγκεκριμένο μάθημα, οι φοιτητές-τριες θα είναι ικανοί/εςνα κατανοούν τις βασικές έννοιες και αρχές της εφαρμοσμένης Στατιστικής.

 

Αξιολόγηση

Μία γραπτή εξέταση στο τέλος του εξαμήνου (100%)

Mία προαιρετική εργασία (+20%)

 

Bιβλιογραφία

Καλαματιανού, Α. Γ. (2003). Κοινωνική στατιστική. Μέθοδοι μονοδιάστατης ανάλυσης. Παπαζήσης.

Σιάρδος, Γ.Κ. (2005). Μέθοδοι πολυμεταβλητής στατιστικής ανάλυσης. Σταμέλη Α.Ε.