Ιστορία / Στόχοι


Το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης ιδρύθηκε το 2009 (Π.Δ. 21/2009, ΦΕΚ, Α’ 42). To 2013 συγχωνεύθηκε με το Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης σε ένα νέο Τμήμα στο πλαίσιο του Σχεδίου «Αθηνά» που αφορούσε την αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη της Χώρας, το Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης & Πολιτικής Επιστήμης. (Π.Δ. 86/2013, ΦΕΚ, Α’124 της 3ης Ιουνίου 2013). Το 2019, σύμφωνα με το Αρθ. 64 ν. 4610/2019, το ανωτέρω Τμήμα κατατμήθηκε σε τρία αυτοτελή τμήματα, το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης, το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας & το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής.

Έτσι, κατ’ουσίαν, το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης επανιδρύθηκε, προκειμένου να επιτελέσει τον σκοπό της αρχικής του δημιουργίας το 2009. Η αφετηρία αυτή του επιτρέπει να αναδείξει τόσο τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του γνωστικού αντικειμένου που θεραπεύει, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί διεθνώς, όσο και να συνεργαστεί με άλλους επιστημονικούς κλάδους στη βάση κοινών στοχοθεσιών για την προαγωγή της έρευνας και της διδασκαλίας.

Βασικό αντικείμενο του Τμήματος είναι το φαινόμενο της εξουσίας σε όλες τις διαστάσεις του: τόσο ιστορικά, με συγκριτική αναδρομή σε κοινωνικούς σχηματισμούς που προηγούνται του νεωτερικού ορίζοντα, όσο και γεωγραφικά, μέσα από την επίσης συγκριτική εξέταση διαφορετικών πολιτικών και εξουσιαστικών συστημάτων, όσο επίσης και μέσα από την εξέταση του λόγου περί της εξουσίας, ο οποίος καταλαμβάνει το πεδίο της πολιτικής φιλοσοφίας και θεωρίας. Μέσα από την άρθρωση του προγράμματος σπουδών δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στους φορείς και τη δυναμική του σύγχρονου πολιτικού συστήματος, εξετάζοντας όλο το φάσμα των αντίστοιχων δυνατοτήτων, από την εκλογική συμπεριφορά μέχρι τις ταξικές δομές των κοινωνικών συμφερόντων, και από την τοπική πολιτική μέχρι τους διεθνείς συσχετισμούς δύναμης. Η κριτική σκέψη, το ζήτημα των πολιτικών αξιών και της κανονιστικής διάστασης της πολιτικής καλλιεργούνται σε συνδυασμό με την συστηματική εξέταση διαδικασιών λειτουργίας και μεταβολής των δομών εξουσίας.

Το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης φιλοδοξεί να εκπαιδεύσει πολιτικούς επιστήμονες, ικανούς να αντεπεξέλθουν στις σύνθετες απαιτήσεις γνώσης και πραγμάτευσης των πολιτικών φαινομένων και της σύγχρονης πολιτικής σε εθνικό, υπερεθνικό και διεθνές επίπεδο. Προσφέρει μαθήματα και ερευνητική επίβλεψη στα βασικά πεδία του αντικειμένου (πολιτική φιλοσοφία και πολιτική θεωρία, συγκριτική και ευρωπαϊκή πολιτική, πολιτικό σύστημα – με έμφαση στην Ελλάδα – διεθνείς σχέσεις & διεθνές δίκαιο, γεωπολιτική).