ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ


Ώρες διδασκαλίας: 3 εβδομαδιαίως

 

Αντικείμενο και Περιγραφή μαθήματος

Κοινωνική αλλαγή καλείται οποιαδήποτε μεταβολή ή τροποποίηση που συντελείταισε μια κατάσταση μέσα στον χρόνο. Αναφέρεταισεμεταβολέςστιςανθρώπινεςσχέσειςκαιαλληλεπιδράσεις. Οι παράγοντες αλλαγής διακρίνονται σε δύο κατηγορίες. Η πρώτη κατηγορία είναι μη-συστηματικοί και μοναδικοί παράγοντες (μέρα ή νύχτα, κλίμα, ύπαρξη ατόμων ή ομάδων). Η δεύτερη κατηγορία είναι συστηματικοί παράγοντες όπως η σταθερή και ευέλικτη κοινωνική διοίκηση και οργάνωση για την ύπαρξη συνεπούς διακυβέρνησης. Η κοινωνική αλλαγή δημιουργεί πολλά κοινωνικά προβλήματα σε μια λειτουργική κοινωνία. Μια μετασχηματίζουσα κοινωνία αναπτύσσει προβλήματα αναπόφευκτα ή με άλλα λόγια τα προβλήματα είναι μέρος του τιμήματος της κοινωνικής αλλαγής.

 

Περίγραμμα μαθήματος

Εννοιολόγηση κοινωνικής αλλαγής και κοινωνικών προβλημάτων

Ταξινομήσεις κοινωνικής αλλαγής και κοινωνικών προβλημάτων

Χαρακτηριστικά και αιτίες των κοινωνικών προβλημάτων

Επιδράσεις των κοινωνικών προβλημάτων

 

Σκοπός του Μαθήματος

Ο σκοπός του μαθήματος είναι η εισαγωγή των φοιτητών στηδυναμικήτης κοινωνικής αλλαγής και τη συστηματική ανάλυση των κοινωνικών προβλημάτων που ανακύπτουν από αυτή. Μετά την ολοκλήρωση της φοίτησης στο συγκεκριμένο μάθημα, οι φοιτητές-τριες θα είναι ικανοί/ες να συλλάβουν τις βασικές αρχές, διαδικασίες, μηχανισμοί και επιδράσεις που εμπεριέχονται στις έννοιες της κοινωνικής αλλαγής και των κοινωνικών προβλημάτων.

 

Αξιολόγηση

Μία γραπτή εξέταση στο τέλος του εξαμήνου (100%)

Mία προαιρετική εργασία (+20%)

 

Bιβλιογραφία

Πετρόπουλος, Ν. (1998). Θεωρίες κοινωνικών προβλημάτων και οι πολιτικές τους: κριτική ανάλυση. Επιθεώρηση Κοινωνικών Ερευνών, 69(69), 47-75.